Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Picanha steak

Picanha steak

čas kuhanja
zahtevnost
20 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb

Sestavine

  Picanha Z’dežele

Navodila za pripravo

  • Picanha steak Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Debel maščobni del, z nožem zarežemo in nasolimo. Vendar solimo le maščobo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo preusmerila pretok zraka skozi oglje, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 180 °C.
  • Picanha steak postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in steak pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature. pazimo tudi, debel maščobni del obrnemo stran od ognja.
  • Steak z območja indirektne peke postavimo na del rešetke, ki je neposredno nad žerjavico (direktna peka). Pečemo približno 4-5 minut in med tem pogosto obračamo. Ker ima picanha steak debel maščobni del, moramo popeči tudi maščobo, vendar pazimo na pogoste vžige maščobe, ki kaplja s steaka.  Z vbodnim termometrom znova preverimo središčno temperaturo mesa – če želimo manj pečeno meso, ga pečemo do središčne temperature 52–54 °C, za srednje pečeno (medium) pa do 54–58 °C.
  • Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.
  • Steak narežemo na poljubno debele rezine, postrežemo in na koncu posolimo z grobo soljo.